POTE Debate Club – vitakör a pécsi medikusoknak

https://felvi.aok.pte.hu/static-files/24985/Potedebate2.jpg

2024. 02. 23.

2023 tavaszi szemesztere óta várja a vitakészségeiket fejleszteni kívánó medikus hallgatókat a PTE orvoskarán, hallgatói szervezés által életre hívott POTE Debate Club, mely a remek közösségben való részvételen és új emberek megismerésén kívül olyan szociális készségek fejlesztésére is lehetőséget biztosít, amelyek kiválóan hasznosíthatóak az orvosi hivatás során.

Kovács Hanga írása

A tavaly indult program célja, hogy megfelelő kereteket biztosítson azon medikus hallgatók számára, akik fejleszteni szeretnék szociális és vitakészségeiket. Azon kívül, hogy jó kommunikációs eszköz, maga a vita mint műfaj olyan környezetben is hasznos lehet, mint például a klinikai munka során történő konzultáció a betegekkel és hozzátartozóikkal.

A programot Roskó Kristóf negyedéves, Váradi Kata harmadéves, valamint Édes Eszter és Egyed Bulcsú hatodéves orvostanhallgatók hívták életre.  Amint azt Roskó Kristóftól megtudtuk, szemeszterenként dolgoznak ki egy-egy tematikát.

A témák alapvetően orvosetikai kérdéseken alapulnak, a medicinát érintő tudományos és morális kérdéskörben maradva, mint például az abortusz kérdése vagy a marihuána orvosi alkalmazása. Mindemellett különböző játékok is helyet kapnak a programsorban.

De hogyan is néz ki egy ilyen vitaest?

A vitaest menete a brit parlamenti vitastílust követi: két csapat van, akik pro-kontra érvelnek az adott témában. Az így formálódott csapatok két részre oszlanak, akik először megvitatják egymással az álláspontot, amit képviselni fognak. A témameghatározás után lefektetik a vita alapjait, majd ezt követi a tételmondat kibontása és a vita.

A konklúzió vagy a nyertes csapat meghatározása nem lényeges, ugyanis a vitakészség fejlesztésén van a hangsúly. Akkor elégedettek a moderátorok, ha mindenki megosztotta nézőpontjait, érveltek és alátámasztották véleményeiket a vita során, de természetesen kaphatnak visszajelzést az azt igénylő hallgatók. Továbbá nem szükséges az sem, hogy összhangban legyen az érvelő személyes véleménye a vita során felvett szerepével, de ettől függetlenül meg lehet osztani a többi résztvevővel – hangsúlyozza Roskó Kristóf.

A vitaesteket hétről hétre megszervezik. A páratlan heteken informálisabb, kötetlenebb formában találkozhatnak a vitázni vágyó hallgatók, ennek helyszíne általában egy pécsi étterem vagy söröző. Ugyanakkor a vitaindító téma itt is adott. A páratlan heteken formálisabb körülmények között zajlik az esemény, amelyre a pécsi orvosi új elméleti tömbjében kerül sor. Ezeken kívül a HÖK támogatásával extra események is várhatóak a jövőben, mint például vendégelőadások, külföldi kirándulások és nemzetközi vitaversenyek.

A vitakör elsősorban medikus hallgatóknak szól, de a kari munkatársakat is sok szeretettel várják a szervezők. Az is kiderült: a jövőben kinyitnák a vitaklubot a külföldi hallgatók felé, a viták angol nyelven zajlanának.  

2024 tavaszán sem maradunk vitaestek nélkül

A POTE Debate Club a 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében is várja azokat a medikusokat, akik fejleszteni szeretnék vitakészségeiket, gyakorolni szeretnék a diverz érvelést, vagy tagjai szeretnének lenni egy szuper közegnek, ahol új emberek megismerésén túl, különböző közösségi programokon és külföldi kirándulásokon vennének részt.  

A pécsi orvosi vitaklubját a közösségimédia-felületeken is érdemes követni.

Instagram: Instagram.com/potedebate

Facebook: Facebook/potedebate