Bemutatkozik a pécsi orvoskar

Ha a „földi Paradicsomra” vágysz, jó helyen keresgélsz!

Már az 1543-ban ellenségként ide érkező II. Szulejmán szultán kísérete is így nevezte Pécs városát, ahol Nagy Lajos király 1367-ben alapított egyetemet.

A több száz esztendős egyetemi múlt, a jövőbe mutató fejlesztések, a történelem, a természet, a kulturális sokszínűség és az innováció találkozik Európa és Baranya megye szívében, ahol több mint száz éve világszinten is elismert orvosképzés zajlik.

Sok, nagy formátumú, világviszonylatban jegyzett kutató, oktató neve fűződik a pécsi orvoskarhoz: Heim Pál, Entz Béla, Környey István, Kerpel-Fronius Ödön, Lissák Kálmán, Cholnoky László, Donhoffer Szilárd, Szentágothai János, Romhányi György, Pekár Mihály, Tigyi József, Mess Béla, Halász Béla, Grastyán Endre – csak néhányukat említve. 

Jelenleg 67 országból több, mint 3500+ hallgató tanul nálunk a magyar, a német és az angol programokban. Angol programunk 40, a német pedig 20 éves idén. Karunkon 19 elméleti intézet, 28 klinika található, több mint 500 orvossal, kutatóval és szakemberrel, 74 akadémiai doktorral, 5 akadémikussal. Az általános orvos- és fogorvos graduális képzéseink mellett biotechnológia mesterképzéssel, PhD-képzéssel, valamint szakorvosi képzéssel segítjük hallgatóinkat és diplomásainkat 33 szakterületen, a kötelező tárgyak mellett 840 választható kurzussal, 768 tudományos diákköri témában kutatási lehetőséggel.

Megújult klinikai tömbünkben kis hallgatói csoportokban, betegágy melletti, gyakorlatias képzésre van lehetőség, de kiváló hazai és nemzetközi oktatókórház-hálózattal és csereprogramokkal is rendelkezünk. A klinikai gyakorlati képzést Magyarország egyik kiváló Szimulációs Oktatási Központja (OKIK) készíti elő és támogatja. 2022 tavaszi tanévben vehették birtokba a hallgatók az újonnan megépült fogászati tömböt.

Betekintést nyerhetsz az egész világot átalakító 3D-nyomtatás világába 3D Nyomtatási Központunkban, szupermikroszkópjainkba a Szentágothai János Kutatóközpontunkban, vagy Nemzeti Laboratóriumainkba, amik a közép-európai régió legmodernebb kutatóegységeinek számítanak. Emellett várhat Rád a jövő képzése, az új egészségügyi mérnök szak, és több más, karok közti képzésprogram is.

Hatalmas megújuláson áteső campuszunk Pécs szívében, egy 7700 négyzetméternyi, modern kutatási területen található, ahol együtt tanulnak az általános orvos, a fogorvos és a gyógyszerész hallgatók, akiknek egy 13 000 négyzetméteres Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont is segíti a felkészülését. A diákokat 7 egyetemi kollégium, és 38 sportkörben sportolási lehetőségek várják. Mindez élhető környezetben, ahol szinte minden karnyújtásnyira van.

Téged is hív soknemzetiségű, egyetemi városunk, a kultúra fellegvára, a festői szépségű Mecsek lábánál, impozáns kulturális központjaival, látványosságaival, számtalan szórakozási lehetőségével, nyüzsgő, mediterrán hangulatával!