Karunk új, ultramodern elméleti tömbje

Hív az ország legmodernebb campusa – a pécsi orvoskar új elméleti tömbje

Hatalmas megújulás vette kezdetét a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán a versenyképesség, az oktatás minőségének javítása, az innováció és az inspiráló környezet kialakításának jegyében.

E projekt zászlóshajója a 2021 szeptember elején átadott,

több mint 14 milliárd forintból megépült új, 12 ezer négyzetméteres oktatási és kutatási épületszárny, mely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára.

Az épület alkalmazkodik a 21. századi hallgatói elvárásokhoz, mint amilyen például a személyes jelenléten túl az infokommunikációs eszközökkel támogatott oktatás, a gyakorlati képzésekre felkészítő, a korszerű technológiákra épülő "SKILL" környezet, a kutatási kihívásokba beavató, problémaorientált képzés, vagy éppen az oktatási környezeten túli közösségi élet minőségi terei.

Az új tömbben két 334 és két 92 fős előadóteremben sajátíthatják el a hallgatók az orvoslást, emellett 34 szemináriumi terem is helyet kapott benne, melyek között specializált hallgatói laborokat is kialakítottak.

A hallgatói forgalom a földszintre és az első emeletre koncentrálódik, itt kaptak helyet a nagyelőadók, a szemináriumi termek és közösségi terek a kapcsolódó kiegészítő helyiségekkel. A második és harmadik emeleten az Élettani Intézet, a Transzlációs Medicina Intézet, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet és az Orvosi Népegészségtani Intézet osztozik.

Az épület középső magjába került a "CORE facility": olyan laborok, melyek az összetett kutatások, eltérő szakági munkafolyamataihoz adnak egységes infrastruktúrát. Az egyes területek különböző biztonsági besorolással rendelkeznek, beléptetőrendszerrel védettek.

Az új épület tőszomszédságában megújult a 10 ezer négyzetméteres közösségi park is, amely növényeivel, korszerű burkolatrendszerével és köztéri bútoraival, mesterséges tavával csodálatos közösségi teret biztosít a hallgatók számára. A folytatásban, hosszú távú tervként a campus területének teljes megnyitása is szerepel a városlakók számára. Mivel a hallgatók közül rengetegen kerékpáron közlekednek, számukra 160 új biciklitárolóhelyet alakítottak ki az orvoskar területén.

Az új elméleti tömb az első nagy mérföldköve az orvoskar infrastrukturális megújulásának, melyet több is követ. Gőzerővel halad az új Fogászati Elméleti Tömb kivitelezése, illetve a folytatásban megvalósul a teljes campus rekonstrukciója is, hogy a legkorszerűbb innovatív, inspiráló, élményt adó környezet fogadja a világ minden pontjáról érkező hallgatókat.