Nagyfokú szabadság, önállóság, óriási felelősség: ez mind az egyetemi éveket jelenti, melyek akkor lesznek igazán emlékezetesek, ha a hallgatók tudatosan kezelik az idejük mellett a pénzügyeiket is.

A Diákhitelek közül kétfajta konstrukcióból lehet választani: a szabad felhasználású Diákhitel1 bármire költhető: albérleti díjra, laptopra vagy akár a mindennapi kiadások fedezésére; a Diákhitel2-vel képzési díjat lehet finanszírozni.

Ki veheti fel?

Diákhitelt bárki felvehet, aki magyar állampolgár, még nem töltötte be 45. életévét és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik valamely magyarországi felsőoktatási intézményben. A kötött felhasználású Diákhitel2 az önköltséges hallgatók számára igényelhető, a Diákhitel1 minden finanszírozási formában részt vevő hallgató számára elérhető.

Igénylés módja

Legegyszerűbben e-szerződéskötéssel lehet diákhitelt igényelni, melynek előfeltétele az ügyfélkapus hozzáférés, illetve az igénylés Neptun rendszeren keresztül történő indítása.

Mire lehet költeni?

A Diákhitel1 bármire költhető, legyen szó albérletről, laptopról vagy nyelvtanulásról. A Diákhitel2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható. Ha az intézmény külön térítési díjat számol fel az idegen nyelvű oktatásért, az önköltséges hallgatók Diákhitel2-ből is fizethetik azt.

Mennyi időre lehet felvenni?

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. A 11 félévnél hosszabb képzési idejű osztatlan mesterképzésben résztvevők jogosultsági ideje megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Kamat

A Diákhitel1 változó kamatozású, kamata 2018. július 1. óta 2,3%. A Diákhitel2 kamata pedig 0%.

Felvehető hitelösszeg

A Diákhitel1 esetében a maximálisan felvehető összeg havi 70 ezer forint (félévente maximum 350 000 Ft), amely külföldi részképzés esetén (pl. Erasmus) két féléven keresztül duplázódhat (ez 700.000 Ft-ot jelenthet félévente). A Diákhitel2 felvehető összege a képzési költség összegével egyezik meg.

Törlesztés

A tanulmányok alatt nem kell törleszteni, a hitel visszafizetését a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kell megkezdeni. A kötelező törlesztőrészlet a jövedelemhez, vagyis az anyagi teherviselő képességhez igazodik.

Előtörlesztés

Az előtörlesztés díjmentes és közvetlenül a tőketartozást csökkenti.

 

Forrás és további információk: