Átadásra került a #pécsiorvosi új épületszárnya

2021. szeptember 6.

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar több mint 14 milliárd forintból megépült új oktatási és kutatási épületszárnyát, melyhez a forrást a Modern Városok Program biztosította. Az ünnepségre szeptember 5-én, vasárnap került sor.

A nagymúltú pécsi orvoskar főépülete egy új, 12.000 m2-es szárnnyal bővült, mely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára.

Gulyás Gergely Magyarország Kormányának nevében köszönetet mondott a Pécsi Tudományegyetemnek a koronavírus-járvány elleni munkájáért, és külön kiemelte azt a több mint kétezer PTE-s hallgatót, akik tanulmányaik mellett küzdöttek a járvány ellen. Arhimédesz szerint elég egy fix pont, és ki lehet mozdítani a sarkából a világot. A PTE a tudomány és innováció dél-dunántúli központja. Ennek révén pedig Gulyás Gergely szerint:

"A Pécsi Tudományegyetem az egyik fix pont, mely révén kimozdulhat a régió."

 

Decsi István, a PTE kancellárja, egyben az Univeristas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának tagja leszögezte: a 2015-ben indult Modern Városok Program mottója megvalósult:   a PTE valóban jövő kapujává lett.

Az ünnepélyes szalagátvágási ceremónia után Nyitrai Miklós professzor, az orvoskar dékánja mondott beszédet. "Joggal érhet az elfogultság vádja, de    meggyőződésem, hogy Magyarország legszebb campusán vagyunk.”  Mindenkinek megköszönte a segítséget, és hangsúlyozta: “A célunk az, hogy ezt a közösséget tovább fejlesszük.”

Az érdeklődőket Sillye Imre főmérnök vezette körbe. Az új épületszárny háromfelé osztható, a    a nemzeti piros-fehér-zöld  épületrészekben modern, a hibrid oktatásra is alkalmas előadók, és modern felszerelésű laborok várják az orvostanhallgatókat. A fejlesztésnek köszönhetően 40 %-kal bővültek a kar oktatásra és kutatásra szánt terei. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem szolgálja az oktatási és tanulási feltételeket, és immár a legmodernebb orvosi csúcstechnológia biztosítja a képzés hátterét.

A régi elméleti tömbből négy intézet költözik át az új szárnyba. Globálisan tekintve nem új a műfaj, mégis a szintenkénti ún. „open lab” (nyitott terek) architektúra, és az épület kialakítása funkcióját tekintve nóvumnak számít. Emellett megújult a 10.000 m2-es park is az épületszárny szomszédságában, amely növényeivel, korszerű burkolatrendszerével és köztéri bútoraival, mesterséges tavával csodálatos közösségi teret biztosít a hallgatók számára. Elsősorban az oktatók, kutatók számára jó hír, hogy 254 új parkolóhelyet alakítottak ki a parkolási nehézségek enyhítése érdekében. A hallgatók közül nagyon sokan kerékpáron közlekednek a városban, nem véletlen, hogy 160 új biciklis tárolóhely is létesült.

 

 

Forrás: univpecs.com

Fotó: Csortos Szabolcs