HUMANS OF POTE - Almássy Krisztián - harmadéves fogorvostangallgató

2020. október 28.

Humans of POTE 29.
Forrás: @Confabula
 
"Úgy gondolom, az életem két fő szálból tevődik össze, az orvoslásból és a művészetből. Mindkettő igen meghatározó szerepet tölt be benne. Jelenleg harmad éves fogorvostanhallgató vagyok, és napról napra közelebb kerülök ahhoz, hogy álmaim hivatását gyakorolhassam. Sokan nem értik, miért választottam az orvoslást, miután megtudják, hogy „művész” vénával rendelkezem. Gyeremek koromban előbb tudtam rajzolni mint beszélni, azonban az oviban is a 'mi leszel ha nagy leszel' kérdésre azt válaszoltam:
'Fogorvos' - kissé még morcosan, mert anno a szüleim szerint két állás létezett a földön, a kukás és a fogorvos...azóta rájöttem, hogy nem kell mindent elhinni nekik. De az évek alatt egyre jobban megtetszett a szakma, mármint a fogorvoslás, így nagyon nagy boldogság töltött el, mikor felvettek az Egyetemre.
 
Számomra az alkotás egy terápiás célként funkcionál, egyfajta kikapcsolódás, egy olyan szoba az agyamban, ahová belépbe megszűnik minden, és csak Önmagam lehetek. De nem álmokat festek, csak a saját valóságom és érzelmeim viszem vászonra. Számos hazai és nemzetközi kiállításon vettem részt eddig, többnyire Elektrografikai Társaságnak és a Kapos ART-nak köszönhetően. Műveimben sokszor merítek az az emberi test látványából, az anatómiából, szervekből. Hiszen a világon a legprecízebb alkotás az emberi test, melynek minden alkotóeleme minket szolgál, hogy életünk célját megvalósítsuk. Az utóbbi időben elmélyültem a számítógépes grafika világában. Nyáron volt is egy kiállításom Balatonfenyvesen, ami teljes mértékben digitális anyagból állt össze, melyeket néha Élettan vagy Szövettan előadáson firkálgattam. Végül is majdnem olyan, mintha jegyzetelnék, csak kicsit jobb a háttér. Verseket is írok a képekhez, de van, amikor egy nulla pontos kémia laborteszt ihlet meg hazafele az 55-ös buszon, vagy élettan C-vizsga előtti izgalom miatt írok a hypoxiáról...igen, lehet nem rajzolgatni kellet volna, ugye.
Remélem, sikerül megtartanom a két világ között az átjárót és az egyensúlyt, és sosem kell választanom köztük, hiszen hidakat kell teremteni és nem falakat."
 
 
Almássy Krisztián - harmadéves fogorvostangallgató