Rektori ösztöndíj a legjobb jelentkezőknek

2020. május 13.

A duplájára bővül a korábbi kétszáz fős létszámkeret a Pécsi Tudományegyetemen, így idén már 400 elsőéves diák kaphat százezer forintos rektori ösztöndíjat. A juttatásra pályázók közül a PTE minden karán azok kerülnek kiválasztásra, akik a legjobb pontszámmal jutnak be és első helyen jelölték meg a Pécsi Tudományegyetemet a felvételin.

„Befogadó egyetemként a PTE alapértéke, hogy a szociális helyzet nem foszthat meg senkit a továbbtanulás esélyétől” – indokolta dr. Miseta Attila rektor a döntést, aki hozzátette: mivel különlegesen nehéz időket élünk, ahol a társadalmi szolidaritás kiemelten fontos, idén kétszer annyi elsőéves hallgató jelentkezhet a rektori ösztöndíjra.

  • Ki pályázhat az ösztöndíjra?

Aki a Pécsi Tudományegyetem valamely képzését 1. helyen jelölte be, a 2020. évi általános vagy pótfelvételi eljárás során, s felvételt nyert a PTE által meghirdetett olyan nappali tagozatos alap, vagy osztatlan képzésre, melyen korábban a Pécsi Tudományegyetemen nem folytatott tanulmányokat és ezen a képzésen a beiratkozás feltételeinek eleget tett.

  • Hány hallgató részesülhet az ösztöndíjban?

400 fő, 200 önköltséges és 200 államilag támogatott hallgató számára lesz elérhető a tanulmányokat segítő juttatás.

  • Mi alapján választják ki az ösztöndíjasokat?

Az érvényes pályázatok rangsorolása a pályázók által a felvételi eljárás során elért összpontszám alapján, finanszírozási formánként külön történik. Az ösztöndíj szétosztása a pályázók között Karonként a pályázók arányában, a felvételi összpontszám alapján történik.

  • Mikor kapják meg az ösztöndíjat a nyertesek?

Az ösztöndíj első, 50.000 forintos részletének kifizetése a beiratkozást követően, legkésőbb 2020. október 31-ig kerül sor. A második 50.000 forintos részlet kifizetése a 2020/2021-es tanév II. féléve bejelentkezési időszakát követően, legkésőbb 2021. március 31-ig történik meg. 

  • Hogyan lehet pályázni az ösztöndíjra?

A sikeres felvételit követően a pályázatot kizárólag a Neptun tanulmányi rendszeren keresztül  lehet majd benyújtani, a beiratkozási lap kitöltése után, az Ügyintézés/Kérvények menüpontban. A pályázathoz csatolni kell az Oktatási Hivatal által elektronikusan kiküldött besorolási döntés minden oldalát. A pályázat benyújtásának végső határideje: 2020. szeptember 4., 24:00 óra.

Forrás: pte.hu