Ösztöndíjlehetőségek akár már első félévtől!

https://felvi.aok.pte.hu/static-files/50507/DSCF1759.JPG

2024. 06. 19.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara többféle lehetőséget kínál hallgatóinak ösztöndíjak és pályázatok formájában, akár kimagasló tanulmányi eredmények, akár szociális támogatás, akár tudományos munka alapján. Mindezek között pedig vannak olyanok is, amelyeket már első félévtől meg lehet pályázni!

Egyetemi ösztöndíjak és pályázatok

Az egyetemi ösztöndíjak és pályázatok számos lehetőséget kínálnak a hallgatók számára a Pécsi Tudományegyetemen. Ezek a támogatások különféle szempontok alapján elérhetők, és segítenek a diákoknak anyagi helyzetük javításában, tanulmányi és kutatási tevékenységeik támogatásában, valamint sportolói és közéleti munkájuk elismerésében.

A Rendszeres Szociális Ösztöndíj a szociális rászorultság alapján kerül elbírálásra, és havi rendszerességgel folyósítják. A pályázatot minden szemeszter elején, szeptemberben, illetve január végén-február elején lehet benyújtani. Az ösztöndíj már első éveseknek is elérhető!

A Rendkívüli Szociális Ösztöndíj egyszeri juttatásként szolgál a hallgatók váratlan szociális helyzetváltozásai esetén, mint például haláleset, lopás, baleset, gyermekszületés vagy házasságkötés. A pályázat benyújtásához hivatalos igazolások szükségesek.

A Tanulmányi Ösztöndíj pályázat nélkül, automatikusan kerül kiosztásra azoknak az államilag támogatott képzési formában tanuló nappali tagozatos hallgatóknak, akik a legjobban teljesítenek. Az ösztöndíj mértékét a kötelező tárgyakra súlyozott korrigált kreditindex határozza meg.

A Rektori Ösztöndíjat 150 fő államilag ösztöndíjas és 150 fő önköltséges hallgató, azaz összesen 300 fő nyerheti el a pályázati kiírásban közöltek szerint. A juttatás elérhető a 2024. évi általános és pótfelvételi eljárásban felvételizők számára egyaránt, amennyiben első helyen jelölték meg a PTE valamely nappali tagozatos alap- vagy osztatlan képzését.

Az Esélyegyenlőségi Pályázat célja, hogy a szociálisan rászorult hallgatók kollégiumi díját átvállalja az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat.

A Kiemelt Közéleti Ösztöndíj (KKÖ) havonta megpályázható, és a hallgatók munkáját fizeti meg, melyet a Kar hirdet meg. Ez a támogatás aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok számára elérhető.

Az Elsősök kiegészítő alaptámogatása azon elsőéves hallgatóknak szól, akik rendszeres szociális ösztöndíjat pályáznak meg, és megfelelnek bizonyos szociális rászorultsági kritériumoknak, mint például fogyatékosság, hátrányos helyzet, vagy nagycsaládos státusz.

A Kollégiumi díjtámogatás elsőéves hallgatók számára nyújt támogatást, akik felvételt nyertek az egyetem kollégiumaiba. A Kar a kollégiumi díj teljes összegét biztosítja az első tanítási évben, és évente újra pályázható, amennyiben a hallgató a mintatanterv szerint halad.

A Lakhatási Támogatás az albérletben lakó hallgatóknak nyújt támogatást, akik nappali munkarendben tanulnak, és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, illetve az albérleten kívül nincs sem állandó sem ideiglenes lakcímük.

A Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj azon hallgatók számára elérhető, akik legfeljebb fél éves összefüggő gyakorlatot teljesítenek az egyetem képzési helyeitől eltérő helyen.

Az Intézményi Szakmai, Tudományos Ösztöndíj (ISZTÖ) a tantervi követelményeken túlmutató tevékenységet végző hallgatók részére elérhető, havonta folyósított juttatás.

A Szinapszis Ösztöndíj a tehetséggondozási program részeként olyan hallgatók részére szól, akik részt vesznek a program hallgatómentori feladataiban.

A PTE Sport és Parasport Ösztöndíj olyan hallgatók számára nyújt támogatást, akik aktívan részt vesznek a PTE sportéletében.

A PTE Soron Kívüli Sport és Parasport Ösztöndíj célja, hogy támogassa azokat a hallgatókat, akik kiemelkedő sportolói tevékenységet végeznek, de nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel a nemzetközi versenyeken való részvételhez.

A Kriszbacher Ildikó Ösztöndíj a kiemelkedő tehetségű hallgatóknak szól, és számos támogatási formát kínál, hogy segítse őket egyetemi oktatóvá és kutatóvá válni.

Kari ösztöndíjak és pályázatok

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán többféle kari szintű ösztöndíj és pályázati lehetőség áll a hallgatók rendelkezésére. Ezek közé tartozik az átsorolási pályázat, a Tudományos Diákköri Ösztöndíj és a Demonstrátori Ösztöndíj.

Az átsorolási pályázat lehetőséget biztosít azoknak a hallgatóknak, akik államilag támogatott képzésben kezdték tanulmányaikat, de valamilyen okból költségtérítéses formában folytatják azt. Ebben az esetben, ha egy hallgató tanulmányai befejezése előtt megszűnik a hallgatói jogviszonya, helyére egy költségtérítéses hallgató léphet. Az átsorolt hallgató annyi ideig folytathatja tanulmányait államilag támogatott formában, amennyi félév még hátra van annak a hallgatónak a képzési idejéből, akinek a helyére átsorolták.

A Tudományos Diákköri Ösztöndíjat minden tanév őszén hirdeti meg a Tudományos Diákkör (TDK). A pályázókat a TDK Elnöksége értékeli, és ez alapján döntenek az ösztöndíjak odaítéléséről. A díjazottak egy tanéven át havi ösztöndíjban részesülnek, amelynek összegét a Dékán határozza meg.

A Demonstrátori Ösztöndíj célja, hogy támogassa azokat a hallgatókat, akik tanulmányi kötelezettségeiken túlmenően rendszeresen részt vesznek a kar Demonstrátori Diákkörének munkájában, és demonstrátorként kiemelkedő tevékenységet folytatnak. Ez az ösztöndíj elismeri és jutalmazza a hallgatók oktatási és kutatási munkában nyújtott hozzájárulását.

Egyetemen kívüli ösztöndíjak és pályázatok

Az egyetemen kívüli ösztöndíjak és pályázatok számos lehetőséget kínálnak a hallgatók számára, hogy támogatást nyerjenek tanulmányaikhoz és kutatási tevékenységeikhez.

A Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat az oktatásért felelős miniszter adományozza évente a kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatóknak. Erre az ösztöndíjra államilag támogatott és költségtérítéses nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak, akik legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek. Az elbírálásnál a tanulmányi eredmény mellett a legutóbbi két féléves szakmai és közösségi munka is számít.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) a felsőoktatásban résztvevő hallgatók és oktatók kutatói-alkotói kiválóságát hivatott támogatni, ösztönözve ezzel az egyetemek tudományos teljesítményét. A program erősíti a kutatói utánpótlást, vonzóvá teszi a tudományos életpályát és segít megtartani a legkiválóbb oktatókat és kutatókat.

A Bursa Hungarica ösztöndíj célja, hogy a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételét támogassa. A pályázatra olyan nappali tagozatos alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben tanuló hallgatók jelentkezhetnek, akik hátrányos szociális helyzetűek és települési önkormányzatuk illetékességi területén lakóhellyel rendelkeznek.

Az ösztöndíjakról és pályázatokról, valamint az aktuális pályázási időszakokról bővebb információk ezen az oldalon találhatók.