Térítésmentes kollégium? A pécsi orvosisoknak és gyógyszerészeknek ez is lehetséges!

https://felvi.aok.pte.hu/static-files/24390/2023.12.24_004.jpg

2023. 12. 19.

A PTE orvoskarát vagy gyógyszerészkarát jelölted meg első helyen és a sikeres felvételi után kollégiumban szeretnél lakni? Van egy jó hírünk: térítésmentesen lakhatsz a Pécsi Tudományegyetem diákszállóiban. Amennyiben felvettek az általános orvos, gyógyszerész, fogorvos vagy biotechnológus szakok valamelyikére, és a mintatanterv alapján haladsz a tanulmányaiddal (nem csúszol és sikeresen teljesíted a vizsgáidat), lehetőséged van ingyen lakni a kollégiumban a teljes képzés során.

A Pécsi Tudományegyetem több kollégiumai közül választhatsz, mint például a Szántó, a Jakabhegyi, Laterum, Balassa, Szalay és Boszorkány úti kollégiumok. Az albérletekhez képest sokkal olcsóbban jöhetsz ki egy hónapra, de ha megpályázod a kollégiumi díjtámogatást, úgy, a jelenlegi kollégiumi díjakat alapul véve, akár közel 260 000 forintot is megspórolhatsz egy évben. 

Ezen kívül a kollégium más szempontokból is nagyon hasznos lehet. Megismerkedhetsz új emberekkel, barátságok születhetnek a lakótársakkal, és külön helyet is biztosítanak a tanuláshoz, illetve szórakozáshoz.

„Elmondhatom, hogy egy nagyon jó közösségbe értem, sokat nevetünk, sokat beszélgetünk, szabadidőnkben közösen kapcsolódunk ki. A kollégiumban különböző versenyeket is szoktak rendezni, melyek segítenek abban, hogy azért a 6 év alatt felgyülemlett sok tanulnivaló közepette ki is tudjunk kapcsolódni kicsit” – fogalmazott Szabó Botond, másodéves orvostanhallgató, aki a Jakabhegyi kollégiumban lakik.

Botond elsőként jelölte meg a pécsi orvosit, ahová fel is vették. Sikerrel pályázott kollégiumi férőhelyre is, ezt követően pedig a kollégiumi díjtámogatásra, amit meg is nyert. Így a kollégiumban tartózkodását, legyen szó szorgalmi vagy vizsgaidőszakról, az egyetem fizeti az elhelyezését.[

Hasonlóan pozitív véleménnyel nyilatkozott Pocsai Dóri, aki a PTE Gyógyszerésztudományi Karának ötödéves hallgatója, aki szintén a Jakabhelyi koli lakója, és a kollégiumi díjtámogatásra is sikerrel pályázott. „Első évben volt a blokkunkban gyógyszerészhallgató, akadt, aki az ETK-n, más a BTK-n tanult. Ez nekem nagyon tetszett, hiszen más szakokon lévő hallgatókat is megismerhettem.” Ezek mellett a kollégiumban sose érzed magad magányosnak, hiszen mindig van kivel enni, van kivel tanulni, és ha kérdésed van az anyaggal kapcsolatban, akár egyből választ is kaphatsz rá.

A közösségi életen kívül egyéb más kikapcsolódási lehetőségeket is biztosít a kollégium és annak területe, ugyanis közel van az ÁOK-hoz. Ahogy Dóri is említette, a reggelek egy 10 perces sétával indulnak, illetve a visszaút egy jó edzés is tud lenni. Ezen kívül a hallgatók a kollégium területén más sportolási lehetőségek közül is válogathatnak, van például konditerem, illetve focipálya a közelben.

A Szántó, a Balassa és a Jakabhegyi kollégiumok közel vannak a pécsi orvoskar campusához, ahova akár gyalog is eljuthatsz. Ha más kollégiumba kerülsz be, az sem baj, hiszen tömegközlekedéssel kényelmesen elérheted az orvos-, illetve a gyógyszerészkart, ugyanis a buszjáratok rendszeresek Egyetem-és Uránváros felé.

Fontos tudni, hogy a kollégiumi díjkedvezmény nem halasztható, nem vihető át a következő tanévre, és csak azok a jelentkezők vehetik igénybe, akik a 2024-es felvételi eljárás előtt nem tanultak a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar valamelyik szakán.