Négy napig egyetemisták voltak a középsulisok – így telt az érettségire felkészítő őszi tábor

https://felvi.aok.pte.hu/static-files/24310/IMG_9138.JPG

2023. 11. 16.

Október 28-31. között szervezte meg karunk a középiskolásoknak szóló érettségire felkészítő őszi tábort. A tábor négy napja alatt a tanulás volt fókuszban, de emellett számos színes programokkal is várták a táborozókat a szervezők.

A tábor célja az volt, hogy a 11., 12. és 13. osztályos középiskolások segítséget kapjanak az emelt szintű érettségire való felkészüléshez, valamint betekintést nyerjenek az egyetemi légkörbe.

Tökfaragás

Az emelt szintű kémia-, biológia- és fizikaórákat felsőbb éves hallgatók tartották, akik életszerű és izgalmas példákkal tették érthetőbbé a tananyagot. Természetesen olyan programok is szerveződtek, melyeknek célja az ismerkedés, a csapatépítés volt, mint például vetélkedők, zászlófestés és tökfaragás. 

A tábor során a pécsi orvoskar bemutatása és az orvosi feladatokba történő bevezetés sem maradt el. A táborozók ellátogattak az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központba, ahol kiscsoportokba rendeződve gyakorolhatták az újraélesztést, a sebvarrást, valamint megtanulhatták, hogyan kell teljesen sterilen felöltözni egy műtéthez. 

A középiskolások az Általános Orvostudományi Kar épületén kívül meglátogatták a Gyógyszerésztudományi Kart is, emellett felkeresték a fogorvosképzés helyszíneit is, így széles körűen ismerhették meg a rájuk váró lehetőségeket és a környezetet.

A tábor harmadik napjának estéjén városvetélkedő várta a diákokat, melynek keretében Pécs városával ismerkedhettek. A belváros négy állomásán – a Széchenyi téren, a Jókai téren, a székesegyháznál, valamint a Pécsi Nemzeti Színháznál – különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk, ahol a kreativitásért és a szórakoztató feladatmegoldásért plusz pontokat kaptak a csapatok.

Ezután a mentorok vezetésével folytatódott az este, így a középiskolások belekóstolhattak abba, hogy milyen igazi pécsi egyetemistának lenni. 

A tábor utolsó napja felsőbb éves általános orvos, gyógyszerész- és fogorvoshallgatók előadásával telt, akik életpályájuk bemutatásával motiválták a résztvevőket. A programsorozat az Anatómia Intézet és az Igazságügyi Orvostan Intézet látogatásával zárult. 

Az őszi tábor alatt megismerkedhettek a táborozók a pécsi orvoskar által nyújtott lehetőségekkel, és a felsőbb éves hallgatók, mentorok tapasztalataikat megosztva inspirálhatták őket arra, hogy PTE-s polgárokká válhassanak a jövőben. 

Fotók:

Kovács Hanga