Gyógyszerészi gondozási verseny

Gyógyszerészi gondozási verseny

„Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban"

Hallgatói Verseny

A pécsi beteg-gondozási és tanácsadási verseny célja az ötödéves hallgatók gyakorlatban is alkalmazott gyógyszerészeti (farmakoterápiás, stb.) tudásának, kommunikációs képességeinek felmérése (és fejlesztése), továbbá a gyógyszerészi hivatásra való gyakorlatias felkészülés. Ezen készségek graduális képzés során történő fejlesztésének fontosságát igazolja, hogy már évtizedek óta szerveznek nemzeti és nemzetközi beteg-tanácsadási rendezvényeket szerte a világban.

Nagy szükség is van a megfelelő szakmai és kommunikációs ismeretekre, hiszen a mindennapi életben a betegek elsősorban a táraasztal mellett nyújtott teljesítményük alapján ítélik meg a gyógyszerészeket. A patikai dolgozók szakmai felkészültségükről elsősorban azáltal tehetnek tanúbizonyságot, hogy miként kommunikálnak, milyen tanácsokat tudnak adni és természetesen milyen szakmai döntéseket hoznak az expediálás során. Ez azonban még öt év tanulás és számtalan szakmai-gyakorlati munkaóra után sem egyszerű dolog. Kiváltképp, ha kicsit bonyolultabb esettel találja szembe magát a gyógyszerész…

A PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak Gyógyszerészeti Intézeténekinformatikai tere ad otthont a gyógyszerészi gondozási versenynek, ahol az öt főből álló szakértő zsűri, a szituációkat rögzítő kamera, a betegeket játszó – beöltözött – színészek és egy gyógyszerekkel megrakott „táraasztal” várja a  pécsi gyógyszerészhallgatókat. Mindeközben a szomszédos előadóteremben kíváncsian várják a rendezvény nézői és szervezői, hogy a kivetítőn megtekinthessék, miként mérettetnek meg a végzős gyógyszerészhallgatók az „éles patikai expediálást” szimuláló szituációkban.

Még talán gyakorlott gyógyszerészek számára is kihívást jelenthetnek az összetett szituációk, amelyekben egyszerre szembesülünk kommunikációs problémákkal, rossz beteg-együttműködéssel és a megfelelő gyógyszerválasztást befolyásoló társbetegségekkel. A színészek a verseny során bámulatosan jól alakítják szerepüket, megjegyzéseikkel és játékukkal mosolyt és vidámságot csalva a zsűri és a nézőközönség arcára. A verseny megpróbáltatásain átesett hallgatók felszabadultan, vidám hangulatban és remélhetőleg sok tapasztalattal gazdagodva, kávé és pogácsa mellett nézhetik társaik szereplését a szomszédos teremben.

A zsűri tagjai egy előzetesen összeállított pontozólapon értékelik a versenyzők szakmai és kommunikációs teljesítményét. A maximális pontszám eléréséhez szükséges, hogy a hallgató (a) felismerje mire való a recepten szereplő gyógyszer és felhívja a beteg figyelmét annak helyes alkalmazására; (b) feltárja a beteg akut panaszait és azok hátterét, (c) rákérdezzen a beteg további gyógyszereire és társbetegségeire és (d) mindezek figyelembevételével válassza ki a beteg számára megfelelő gyógyszert. Természetesen mindezek mellett szükség van a beteg szellemi és lelki állapotának megfelelő kommunikációra, a verbális és nonverbális eszközök helyes alkalmazására és egy jól irányított beszélgetés kialakítására.

Összességében megállapítható, hogy a pécsi hallgatók ügyesen veszik az akadályt, egyesek kicsit megszeppentek, mások viccelődve kezelik a helyzetet, de végül valamennyien gyógyszerrel és tanácsokkal látják el betegeiket.

A 2011-es év versenyének győztese és az általa helyesen megoldott gyógyszertári szituáció az alábbi vedón tekinthető meg

Gyógyszerészi gondozási verseny (Youtube videó)

A 2019-es program bővebb leírása a linken található. Gratulálunk a 3. helyezést elérő Füstös Mária Karinának, a PTE GYTK hallgatójának! 

A 2018-as program bővebb leírása a linken található. 

 

Navigáció