3D központ

A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja a maga nemében egyedülálló intézmény az országban.

 

A legmodernebb 3D nyomtatási technikákat alkalmazza a különböző kutatás-fejlesztési és innovációs területeken, ugyanakkor - a PTE "vállalkozó egyetem" elképzelésével összhangban - a fejlesztések gyakorlati megvalósításával és a termékek piaci értékesítésével is foglalkozik. Ilyen jellegű tevékenységeinek a támogatására a befektetői csoportokkal is kapcsolatot épít.

 

 

A Központban számos asztali (hobbi) és ipari 3D nyomtató található, melyekkel változatos technológiákat alkalmaznak: szálhúzásos (FDM) és ipari felhasználású szelektív lézerszinterező mellett rendelkeznek fotopolimert változatos színpalettával hasznosító Polyjet géppel és hasonló elven működő SLA nyomtatókkal is, de egy fogászati felhasználására optimalizált Polyjet berendezésére is szert tettek.

Már a Központ megnyitása óta rendelkeznek öntészeti műhellyel, ahol főként sebészeti varrópárnák, műsebek és műbőrök készülnek a PTE ÁOK egyes szimulációs képzései számára, de radioaktív sugárzás penetrációjának vizsgálatához is készítettek már műbőrt, sőt képzőművészeti projektek előkészítésére is volt már precedens.

2019-ben két új szolgáltatási elem került a portfóliójukba: a Központban anyagvizsgáló labor létesült, amely a régió egyik legjobban felszerelt anyagtechnológiai létesítménye, többek közt szakító, nyomó, hajlító, ütő és fárasztó vizsgálatok elvégzésére képes, keménységmérésre és folyásindex meghatározására is alkalmas.

3D szkennerekre is szert tettek, amelyek segítségével egy apró csavartól egész épületek vagy épületkomplexumok, külterek és belterek teljes szkennelésére is lehetőség nyílik, így a 3D nyomtatás segítségével reprodukálni tudnak fizikai tárgyakat vagy be tudják szkennelni kültéri szobrok, ornamentikák, műemlékek minden négyzetcentiméterét, nagyban megkönnyítve az állagmegóvást és a restaurációt.

Mindemellett mérnökeik CAD tervezőprogramok, végeselem szimulátorok és programozási nyelvek széles skálájának használatát sajátították el. Igyekeznek megfelelni a legkülönfélébb megrendelői és kutatás-fejlesztési partnerigényeknek, legyen az akár prototípusfejlesztés, kisszériás sokszorosítás vagy akár reverse engineering.

 

Forrás: 

pte3d.hu

 

Navigáció