Hírek

Plüssmacik gyógyítása közben barátkoznak a pécsi orvostanhallgatók a gyerekekkel

2017. november 13, hétfő

Bizony, néha még a legerősebb plüssfigurák is megbetegednek. Aggodalomra azonban semmi ok, a Teddy Maci Kórház orvosainak minden nyavalyára van ellenszerük. Gyógyítás közben a dokik és a gyerekek összebarátkoznak, így aztán már a lurkók sem félnek majd a fehér köpenytől.

A Teddy Maci Kórház projekt Svédországból indult, manapság pedig már több mint harminc országban működik világszerte. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) ebből a programból is úttörőként veszi ki a részét, Magyarországon ugyanis elsőként városunkban honosították meg a kezdeményezést.

- A program célja a gyógyítás folyamatának megismertetése az óvodás és kisiskolás korosztállyal. Küldetésünk, hogy csökkentsük a gyerekek félelmét az orvosi hivatástól és a fehér köpenytől. Módszerünk a szerepjáték: a kicsik, mint doktorok viselkednek, míg a beteget a kedvenc plüssállatuk testesíti meg - tudtuk meg Vilmányi Gábortól, a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének elnökétől.

A gyerekek a leendő orvosok segítségével közösen gyógyítják meg a kitalált betegségeket, melyben segítséget nyújtanak a műthető macimodellek, „maciröntgenek" és „maci-EKG-k."

- Valódi orvosi eszközökkel dolgozunk, így a gyerekek megismerhetik, hogyan is működik a fonendoszkóp, mit látnak az orvosok a röntgenképen, illetve azt is, hogy mivel dolgoznak a sebészek a műtőkben - fogalmazott.

A pécsi Teddy Maci Kórház körülbelül száz önkéntessel működik, köztük külföldiekkel is.

- Kiváló lehetőség ez a program a hallgatók számára, hogy az egészségnevelést már a diploma megszerzése előtt elkezdjék, másrészről az orvostanhallgatók itt szerezhetnek először tapasztalatot arról, hogy gyerekekkel foglalkozni egészen más, mint felnőttekkel.

Mint megtudtuk, az idei tanévben már több tucat oktatási intézménybe látogattak el: részt vettek többek közt a PTE 650 éves jubileumi Családi Napján, a Pécsi Napokon és a Kutatók Éjszakáján is. Vilmányi Gábor hangsúlyozta, a visszajelzések azt mutatják, hogy igény van ilyen programra és szívesen látják őket.

Forrás: Pécsi Újság

 

Események

A hónap eseményei

2018 október
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 • okt 11

  Felvételi tájékoztató - Illyés Gyula Gimnázium, Dombóvár

  részletek »

 • okt 19

  Komplex egészségnap- Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézet

  részletek »

 • okt 20

  Érettégire felkészítő tanfolyam középiskolás diákok részére

  részletek »

 • okt 26

  TM őszi tábor - középiskolás diákok részére

  részletek »

 • okt 27

  TM őszi tábor - középiskolás diákok részére

  részletek »

 • okt 27

  STOP Mellrák! - Meghívó a mellrák elleni küzdelem hónapja alkalmából szervezett rendezvényre

  részletek »

 • okt 28

  TM őszi tábor - középiskolás diákok részére

  részletek »