Hírek

Újra rangos helyen egy nemzetközi összevetésben a PTE

2016. december 5, hétfő

Az előkelő 122. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet a tekintélyes Times Higher Education (THE) BRICS & Emerging Economies Rankings 2017. elnevezésű, ötven ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. Tavalyhoz képest ez tizenöt helyes javítást jelent a pécsi egyetem esetében.

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings elnevezésű rangsorába, és így egyike lett az 50 országból rangsorolt 300 legjobb intézménynek. A „fejlődő gazdaságként” osztályozott 50 országból kerültek ki a figyelembe vett intézmények, de a végső legjobb 300 közé már csak 41 ország intézményei kerültek, tehát ez a helyezés kiemelkedő eredmény a kutatásközpontú egyetemek összevetésében. Ráadásul a top 300 első felében található a jövőre alapításának 650. jubileumát ünneplő pécsi egyetem, a legjobb magyar vidéki felsőoktatási intézményként ebben a rangsorban – csak a Közép-európai Egyetem és a Semmelweis előzi meg a PTE-t a hazai egyetemek közül.

A rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE World University Rankings. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, „láthatóság”. Magát a módszertant átalakították, hogy alkalmas legyen a fejlődő gazdaságok egyetemeinek jellemzőinek mérésére is. Nagyobb súllyal vettek részt a felmérésben például az egyetemek ipari kapcsolatai és a nemzetközi megjelenés.

 

Phil Baty, a THE World University Rankings szerkesztője a rangsor kapcsán hangsúlyozta: „Nem könnyű feladat bekerülni a BRICS & Emerging Economies Rankings ezen rangsorába sem, hiszen ugyanazokat az indikátorokat használja az értékeléshez, mint a World University Rankings. Az intézményeknek magas színvonalon kell teljesíteniük az oktatás, a kutatás, a tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, láthatóság területén is, és ezen eredményeik alapján megmérkőzni az 50 fejlődő gazdaságú ország vezető kutatóegyetemeivel. Ebből a csoportból mi csak a legjobb egyetemeket rangsoroltuk, így állt össze a top 300-as lista. A nagyszerű teljesítményhez szívből gratulálunk a Pécsi Tudományegyetemnek!” – mondta a szerkesztő.

 

A szerdán 21:00 órakor nyilvánosságra hozott rangsor itt érhető el: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/brics-and-emerging-economies

 

Események

A hónap eseményei

2018 február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 • febr 1

  PTE Road Show - Árkád Pécs - Teddy Maci Kórház és szűrések

  részletek »

 • febr 2

  PTE Road Show - Árkád Pécs - Teddy Maci Kórház és szűrések

  részletek »

 • febr 5

  Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár - Felvételi tájékoztató nap középiskolás diákok részére

  részletek »

 • febr 10

  Fél éves érettségire felkészítő tanfolyam

  részletek »

 • febr 24

  Fél éves érettségire felkészítő tanfolyam

  részletek »