Hírek

Európa 20 legjobb egyetemvárosa között szerepel Pécs

2016. december 5, hétfő

A Corriere della Sera, Olaszország legnagyobb példányszámban terjesztett és legolvasottabb napilapjának utazással foglalkozó oldala tette közzé a közelmúltban Európa 20 legjobb egyetemvárosát, amely felsorolásban Pécs is szerepel, többek között olyan városokkal együtt, mint Oxford, Manchester, Dublin, Bologna vagy Heidelberg. 

A legjobb európai egyetemvárosok ranglistáját a Qs World University Ranking és a Qs Best Student Cities éves rangsorolása a világ egyetemvárosairól, valamint a The Times Higher Education, a világ oktatási intézményeit érintő értékelése alapján állították össze.

A cikk szerint a nevesített városok ismérve a gazdag kulturális örökség és az egyetemük jó hírneve mellett a jó életminőség. Mindegyikük fiatalos, élettel teli, innovatív, ugyanakkor régre visszanyúló akadémiai történelemmel rendelkezik. A listán szereplő egyetemvárosok nagyon különbözőek egymástól, azonban van valami, ami mégis összeköti és hasonlóvá teszi őket – folytatja a cikkíró: „a történelmi épületek között, az egyetemi campusban és a diákok által látogatott tereken sétálva úgy érzi az ember, hogy olyan kiváltságos helyen van, amely a helyi világi hagyományokban mély gyökerekkel rendelkezik, ugyanakkor a jövő felé tekint. Olyan helyek ezek, amelyeknek lelkük van és lelkesíteni tudnak.”

Pécs Nyugat-Európa és a Balkán kereszteződésénél fekszik, és a kulturális sokszínűség az erőssége – emeli ki a cikk. „Pécsen egy olyan integrációs modell valósul meg, amely magába foglalja a magyar, a szerb, a sváb és a horvát származású nemzetiségeket. A Pécsen 1367-ben alapított egyetem sok hányattatáson ment keresztül, mint például az ottomán uralom alatti bezárása. A pécsi egyetem jelenlegi formájában 1912-ben kezdte meg működését, még ha 1921-ig Pozsonyban is volt a székhelye.” „Érdekesség – mutat rá a cikkíró – hogy a városban található az ország egyik legelismertebb olasz-magyar kétnyelvű gimnáziuma is. A város ókeresztény temetőjét a világörökség részévé nyilvánították” – olvasható a rövid ismertetőben.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a cikkel kapcsolatban elmondta: „Nyilván mi elfogultak vagyunk a várossal, és az egyetemmel kapcsolatban. Éppen ezért tölt el minket nagyon jó érzéssel, amikor egy tőlünk független, nemzetközi összeállítás emeli ki a város és az egyetem értékeit, erényeit. Nagy megtiszteltetés olyan egyetemvárosokkal egy rangsorban az élmezőnyben szerepelni, mint Oxford, Bologna vagy épp Heidelberg. Az ilyen visszajelzések megerősítenek bennünket abban, hogy reálisak a nemzetköziesítéssel kapcsolatos törekvéseink, célkitűzéseink.” – hangsúlyozta a rektor.

További információk:

http://viaggi.corriere.it/viaggi/weekend/le-20-citta-universitarie-migliori-deuropa/

 

Események

A hónap eseményei

2017 április
H K Sz Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 • ápr 8

  Fél éves érettségire felkészítő tanfolyam

  részletek »

 • ápr 12

  Tm - tavaszi tábor középiskolás diákok részére

  részletek »

 • ápr 12

  Tudomány, ami összeköt - Középiskolások számára kiírt pályázat döntő fordulója

  részletek »

 • ápr 13

  Tm - tavaszi tábor középiskolás diákok részére

  részletek »

 • ápr 14

  Tm - tavaszi tábor középiskolás diákok részére

  részletek »

 • ápr 15

  Tm - tavaszi tábor középiskolás diákok részére

  részletek »

 • ápr 22

  Fél éves érettségire felkészítő tanfolyam

  részletek »

 • ápr 24

  Romhányi György Emlékfa ünnepélyes elültetése

  részletek »

 • ápr 29

  Fél éves érettségire felkészítő tanfolyam

  részletek »