Hírek

A 3D nyomtatás fellegvára lehet a PTE

2018. március 29, csütörtök

A Pécsi Tudományegyetem új 3D nyomtatási központja rendkívül modern 3D-s nyomtatókkal, valamint speciális kutató- és mérőberendezésekkel rendelkezik, kiemelt szerepet játszik majd az oktatásban, a kutatásban is. 

A látogató központként részben nyilvános lesz, így bárki, aki a tudomány és a modern technika ötvözete iránt érdeklődik, betekintést nyerhet a 3D technológia kulisszatitkaiba. Az új kutatási centrumot Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át ünnepélyes keretek között 2018. március 21-én.

Közel 2 milliárd forintos támogatásban részesül a projekt a négy éves fejlesztési időszakra. A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a 3D projektjén keresztül több területen, így az orvosi ellátásban, a csúcstechnológiák alkalmazásában, a kutatás-fejlesztés-innováció területén forradalmasítsa a régió fejlődését. A forradalmi fejlődés nem üres frázis: a program megindítása óta egyre több izgalmas kezdeményezésnek lehettünk tanúi, beleértve a kifinomult és megfizethető mesterséges külső vázak alkalmazását a fogyatékkal élők számára és mozgásszervi rehabilitációra, a beteg-specifikus implantátumok tervezését és készítését, a virtuális valóság technikáinak használatát a diagnosztikában, új anyagok fejlesztését, előremutató mérnöki és ipari megoldások kidolgozását, műalkotások készítését a 3D nyomtatás által, és még sorolhatnánk. Az elmúlt években a PTE felkerült a globális 3D-s térképre a nagy sikerű nemzetközi és interdiszciplináris 3D konferenciáknak és az olyan eseteknek köszönhetően, amikor például háromdimenziós nyomtatással elkészítették a pécsi egyetem kutatói egy 8 éves kislány műkezét.

A kutatási centrum a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar épületkomplexumában épült ki, a korábban kari könyvtárnak otthont adó épületrészben. Két szintet alakítottak ki, amely egyszerre szolgál kutató, kísérleti és gyártó műhelyként, valamint az érdeklődők számára a részben szabadon látogatható felső szint közösségi, oktatási funkciókat is ellát majd. Ide akár általános és középiskolás osztályok is érkezhetnek majd, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerkedhessenek a – nem is olyan távoli – jövő technológiájával. Az alsó szinten a nagyteljesítményű 3D nyomtatókat és egyéb speciális mérési és kutatási eszközöket, valamint a laboratóriumokat helyezték el.

Bódis József, a PTE rektora az eseményen elmondta: „Amikor néhány évvel ezelőtt stratégiai célként tűztük ki, hogy a PTE 3D-s kutatóbázissá fejlődjön, kevesen hittek a sikerben. Azt gondolom, ennél a kutatóközpontnál, amelyet ma átadunk, nem kell jobb bizonyíték, hogy az álom beteljesülni látszik. Azt is hozzá kell tenni, hogy az igazi munka most kezdődhet el a 3D nyomtatásban, és most tudják majd szakembereink, kutatóink, oktatóink, hallgatóink megmutatni, hogy jó kezekben van a 3D központ.” – hangsúlyozta a rektor.  

Kapcsolódó galéria

 

Események

A hónap eseményei

2019 február
H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
 • febr 2

  Érettségire felkészítő tanfolyam középiskolás diákok részére

  részletek »

 • febr 4

  Gyümölcsnapok

  részletek »

 • febr 8

  Biotechnológia MSc képzést bemutató Nyílt Nap

  részletek »

 • febr 9

  Érettségire felkészítő tanfolyam középiskolás diákok részére

  részletek »

 • febr 11

  Leőwey Klára Gimnázium - Felvételi tájékoztató

  részletek »

 • febr 17

  Felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem rögzítésének határideje az E-felvételiben

  részletek »

 • febr 23

  Érettségire felkészítő tanfolyam középiskolás diákok részére

  részletek »